top of page
κολαζ - Copy.png

Στην ιστοσελίδα αυτή ομάδα φοιτητών και προσωπικού του τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, επιχειρεί να καταγράψει το επαγγελματικό 'γίγνεσθαι' της Βιοϊατρικής Μηχανικής στην Ελλάδα και το Εξωτερικό συνομιλώντας με απόφοιτους του τμήματος που εξασκούν ενεργά το επάγγελμα του Μηχανικού Βιοϊατρικής.

Απόφοιτοι που εργάζονται α/ σε ιδιωτικές εταιρείες στην συντήρηση, επισκευή, πώληση βιοϊατρικών συστημάτων, 

β/ σε δημόσια, στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία, γ/ σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα και φορείς, δ/ σε δημόσιους οργανισμούς σχετικούς με τα επαγγέλματα της υγείας και πρόνοιας, ε/ σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, στ/ στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, μοιράζονται την εμπειρία τους μαζί μας υπό μορφή χαλαρής κουβέντας, με απλό και κατανοητό τρόπο.
 
Τι είναι, όμως, η Βιοϊατρική Μηχανική; Μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας σύγχρονος κλάδος της επιστήμης που θεραπεύει όλες τις τεχνολογίες που εφαρμόζονται στις Βιοεπιστήμες, στην Βιολογία και την Ιατρική. Τα σύγχρονα επαγγέλματα υγείας και πρόνοιας, καθώς και όλες οι βιοεπιστήμες, εξαρτώνται, πλέον, σχεδόν πλήρως από την τεχνολογία. Θα μπορούσε ο ακτινολόγος να υπάρχει χωρίς τον αξονικό τομογράφο, τον μαγνητικό τομογράφο και τον υπερηχογράφο; Θα μπορούσε να γίνει μια εξέταση αίματος χωρίς τον αιματολογικό και τον βιοχημικό αναλυτή; Θα μπορούσε να γίνει μια εξέταση ανίχνευσης του SARS-CoV-2 χωρίς το μηχάνημα της PCR ('μοριακό τεστ'); Θα μπορούσε μια ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) να λειτουργήσει χωρίς τους αναπνευστήρες, τις παροχές του οξυγόνου και τα μόνιτορ εντατικής; Θα μπορούσαν τα εμβόλια και τα φάρμακα να αναπτυχθούν χωρίς τα σύγχρονα μικροσκόπια; Τα συστήματα βιοϊατρικής τεχνολογίας είναι απαραίτητα σε όλους τους κλάδους των βιοεπιστημών, των επιστημών υγείας, αλλά και των 'συγγενών' επιστημών, όπως για παράδειγμα η αισθητική και η κοσμητολογία. Ο ρόλος του Μηχανικού Βιοϊατρικής είναι να υποστηρίζει όλες αυτές τις τεχνολογίες στην έρευνα, στην ανάπτυξη, στον σχεδιασμό, στην κατασκευή, στην συντήρηση, στην επισκευή, και γενικά σε όλες τις δραστηριότητες που εμπλέκονται στην διαχείριση όλων αυτών των ιατροτεχνολογικών, όπως συνήθως ονομάζονται, προϊόντων.   

Βιοϊατρική Μηχανική και αγορά εργασίας: Ο κλάδος της Βιοϊατρικής Μηχανικής κατέχει το 30% της παγκόσμιας αγοράς με αύξηση άνω του 4% ανά έτος με δεκάδες χιλιάδες κατασκευαστές που παράγουν περισσότερα από 500.000 διαφορετικά είδη προϊόντων
 
Η Ευρωπαϊκή βιομηχανία ιατρικής τεχνολογίας απασχολεί άνω των 675.000 ατόμων, σε 27.000 εταιρείες. Έχει το μεγαλύτερο αριθμό ευρεσιτεχνιών (12.474 το 2015), ξεπερνώντας τις ψηφιακές επικοινωνίες και τους κλάδους των υπολογιστών, των μεταφορών, της ενέργειας και των φαρμακευτικών προϊόντων (στοιχεία από το European Patent Office και το MedTech Europe).
 
Αντίστοιχα στις ΗΠΑ θεωρείται ο τομέας με τη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας (23% αύξηση μέχρι το 2024, ενώ στα υπόλοιπα επαγγέλματα η αύξηση είναι κατά μέσο όρο 7%) (Στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Εργασίας των ΗΠΑ).

Στην Ελλάδα, ο τομέας της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας θεσμοθετήθηκε κατά τη δεκαετία του 80 στη νομοθεσία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ν.1579/1985 (ΦΕΚ 217/τ.Α'/23-12-1985, άρθρο 11)). Σήμερα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 130-140 Νοσοκομεία ΝΠΔΔ (με περισσότερες 38000 κλίνες), αρκετά νοσοκομεία ΝΠΙΔ, 250 Κέντρα Υγείας, μεγάλος αριθμός ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών Υγείας (166 Ιδιωτικές Κλινικές με 15000 κλίνες και 20000 εργαζομένους (https://www.peik.gr/), 400 Διαγνωστικά Κέντρα, πολλές μονάδες Πρόνοιας, Αποκατάστασης) καθώς και περίπου 350 εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που εν δυνάμει αποτελούν χώρους επαγγελματικής απασχόλησης Βιοϊατρικών Μηχανικών (στοιχεία από επεξεργασία δεδομένων ΕΛΣΤΑΤ και από βάση δεδομένων του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σπουδές στην Βιοϊατρική Μηχανική στην Ελλάδα: Το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποτελεί το μοναδικό ΑΕΙ στην Ελλάδα που διοργανώνει προπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Βιοϊατρικής Μηχανικής. Το πρόγραμμα σπουδών είναι 5-ετες και οδηγεί στην απονομή πτυχίου με Ενιαίο και Αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master). Το τμήμα, επίσης, διοργανώνει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. 

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα ενσωματώνονται στο site μας νέες δράσεις και νέες συνεντεύξεις. Για να έχετε ενημέρωση σχετικά με το πότε θα αναρτώνται οι νέες συνεντεύξεις, αλλά και για τις πρόσθετες δράσεις της ομάδας, όπως π.χ. η πλατφόρμα ζωντανών μεταδόσεων, συμπληρώστε την φόρμα (Εγγραφείτε στο newsletter μας) που θα βρείτε στο τέλος της παρούσας σελίδας. 

Home: Welcome
bottom of page